Napsali o nás...

MELA u Klusů

www.sedlcanske-noviny.cz
datum: 03.09.2015
autor: jim
 
Každý, kdo zná trošku Vysoký Chlumec ví, že vedle pivovaru stojí dům, kterému se povětšinou říkalo „dům hrůzy“.
V nedávné době se tam začaly dít věci. Ne, nestraší tam, ale koupil jej šikovný člověk a začal jej rekonstruovat. Dnes stavení již zdaleka nepřipomíná stav, díky kterému získalo tuto nelichotivou přezdívku, nýbrž je útočištěm poskytovatele sociálních služeb, společnosti MELA.
 
Na historii rekonstrukce jsem se zeptal majitele nemovitosti pana Lubomíra Kluse.
 
 
„Tento objekt byl v majetku státu a nikdo ho nechtěl. Asi šest let zpátky jsem se o něj začal zajímat a asi po třech letech jsme jej koupili. Záměr byl jasný – vždycky jsem chtěl pomoci v sociální sféře. Začal jsem se tedy zajímat o to, co obnáší zřídit hospic a měl jsem možnost zhlédnout jeho provoz v Čerčanech a následně jsem jej chtěl zřídit v našem objektu. Ovšem zřídit hospic je jedna věc a udržet jej, druhá,“ říká Lubomír Klus.
 
„Proto jsem od této myšlenky upustil a chtěl jsem zde otevřít dům pro seniory. Měli jsme hotovou projektovou dokumentaci, ale oslovil nás poskytovatel sociálních služeb,  společnost MELA, která o své prostory přišla a to byl pro nás ten hlavní impuls, že jsme se do rekonstrukce vrhli. Dnes je zde dům s pečovatelskou službou a chráněné bydlení.“
 
Jste v podhradí, jak vycházíte s památkáři?
  „Samozřejmě, že trošku bojujeme. Obrovský oříšek byl oboustranný výtah, protože památkáři nás limitovali, že dům musí zůstat tak, jak je. Museli jsme tedy sekat 1,5 metru do skály pro usazení strojovny, upravili stěnu v chodbě u výtahu tak, aby zde projeli vozíčkáři. Potíž je s pozemky, protože ty stále patří rodu Lobkowiczů. Vstoupili jsme do jednání s jejich právním zástupcem JUDr. Popelářem a došlo k předběžné dohodě, že by nám snad pozemky mohli odprodat. Na základě dalších jednání jsme dostali stavební povolení a mohli začít s rekonstrukcí.“
 
Kolik je zde  bytů?
„V prvním patře jsou tři byty, které jsou nyní pro potřeby Mely propojené do dvou. Ve druhém patře jsou také tři byty, Mela zde využívá jeden. V každém patře je jeden byt bezbariérový. Ve sklepě máme připravené prostory, které zatím budou sloužit jako společenská místnost, ale do budoucna by zde měly být pivní lázně, které využijí velice blízký zdroj piva. Fasády plánujeme na jaro příštího roku."
 
 
„K objektu je ještě přistavěná stodola, kde máme udělanou přípravu na další bytovou jednotku a v půdních prostorách budou ještě dvě garsonky. V přední části je zahrada a zbudovali jsme zde i prostor pro vystoupení kapel."
 
 
„Dovolte mi pozvat čtenáře Sedlčanských novin na den otevřených dveří, který se zde uskuteční dne 12. září i v rámci dne otevřených dveří Pivovaru Vysoký Chlumec. Zahájení bude ve 14 hodin, prohlídka objektu od 15 do 17 hodin."
 
A tak si můžete 12. září užít zábavu v pivovaru a podívat se, jak tam, kde se pivo vaří, se dobře daří a zároveň se podívat do domu, kterému ještě nedávno hrozilo, že z něho bude ruina.